Η τρίλεπτη δραστηριότητα που θα σας δέσει με το μωρό σας

Αφήστε το μωρό σας να σας μάθει πώς να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μέσα από αυτή τη σύντομη δραστηριότητα.

Το μωρό σας είναι σαν επιστήμονας, που εξερευνά συνεχώς το περιβάλλον του. Παίρνει ένα παιχνίδι ,το γυρίζει στο χέρι του, αισθάνεται την υφή και το βάρος του και το βάζει στο στόμα του για να το εξετάσει καλύτερα.

Συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι εκείνοι πρέπει να είναι οι καθηγητές, να τους διδάσκουν και να τους δείχνουν τον κόσμο. Όμως η αλήθεια είναι ότι το μωρό σας ξέρει ήδη διαισθητικά πώς να εξερευνά. Σας χρειάζεται μόνο για να είστε ο βοηθός στην έρευνά του.

Πώς το κάνουμε λοιπόν αυτό; Με το να βρισκόμαστε στη «λειτουργία του εξερευνητή». Σε αυτή τη λειτουργία δεν καθοδηγούμε τα μωρά μας στο παιχνίδι ούτε ελέγχουμε. Τα μωρά μας οδηγούν το παιχνίδι και εμείς ακολουθούμε.

«Ένα βρέφος πάντα μαθαίνει. Όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε στη φυσική διαδικασία μάθησης του βρέφους, τόσο περισσότερο μπορούμε να παρατηρήσουμε πόσο πολύ μαθαίνουν τα βρέφη συνεχώς», εξηγεί η παιδαγωγός Magda Gerber.

Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να βιώσετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μωρού σας. Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη πρέπει να είστε παρόντες και να συμμετέχετε, αλλά όχι ενεργά.

Πώς θα κάνετε τη δραστηριότητα με το μωρό σας:

  • Αφήστε το τηλέφωνό σας και άλλους περισπασμούς στην άκρη για τρία λεπτά.
  • Προαιρετικά: Βάλτε χαλαρωτική μουσική. (Βρίσκω ότι αυτό με βοηθά να βγω από τον εαυτό μου που σκέφτεται και να μπω στον εαυτό μου που αισθάνεται).
  • Ξαπλώστε δίπλα στο μωρό σας με το κεφάλι σας κοντά στο δικό του.
  • Δώστε του ένα παιχνίδι (κατάλληλο για την ηλικία του) να κρατήσει. Ή, αν δεν μπορεί ακόμα να το κρατήσει, κρατήστε το εσείς χωρίς να το χειρίζεστε.

Τώρα παρατηρήστε:

  • Τι κοιτάζει το μωρό σας;
  • Ποιο μέρος του παιχνιδιού εξερευνά;
  • Γύρισε το παιχνίδι και έβαλε ένα συγκεκριμένο μέρος στο στόμα του;
  • Εξετάζει τα χρώματα και τα σχήματα;
  • Απομακρύνονται τα μάτια του από το παιχνίδι; Προς τα πού;

Αυτή η απλή τρίλεπτη δραστηριότητα είναι ένας εκπληκτικά ισχυρός τρόπος σύνδεσης. Ενισχύει τον δεσμό σας καθώς περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας και ταυτόχρονα κάνετε ένα διάλειμμα από όλα τα άγχη του να είστε νέοι γονείς.

πηγή : imommy.gr