Γιατί κλαίνε τα νεογέννητα μωρά; Μάθετε τις 7 κύριες αιτίες και πως να τα παρηγορήσετε

Όλα τα νεογέννητα μωρά κλαίνε. Πολλές φορές. Γιατί έτσι είναι…  Ακόμη και εντελώς υγιή νεογέννητα κλαίνε μεταξύ μιας και τριών ωρών ημερησίως. Μιας και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από μόνα τους, τα μωρά στηρίζονται σε άλλους για τροφή, ζεστασιά, και άνεση: τα χρειάζονται όλα εξίσου. Τα κλάμα είναι ένας τρόπος για να εκφράσει κάποια από αυτές τις ανάγκες. Σαν νέο γονέας, μπορεί στην αρχή να σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τι σας λέει το μωρό σας: πεινάει, κρυώνει, διψάει, βαριέται, θέλει αγκαλίτσα; Πριν καταφέρετε να «μεταφράζετε» τις ανάγκες του μωρού σας, το κλάμα των πρώτων ημερών ίσως σας προκαλέσει αναστάτωση.  Μην ανησυχείτε όμως… είναι σίγουρο ότι βαθμιαία θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε τις διαφορετικές φωνούλες του μωρού σας και, δεδομένου ότι αρχίζετε να το γνωρίζετε καλύτερα, θα είστε σε θέση πλέον να καταλαβαίνετε και να …προλαβαίνετε όλες αυτές τις ανάγκες!

Δεδομένου ότι τα μωρά μεγαλώνουν κάποια στιγμή (!), μαθαίνουν βαθμιαία και άλλους τρόπους επικοινωνίας. Γίνονται καλύτερα στην επαφή με τα μάτια, στο να βγάζουν φωνούλες, χαμογελώντας, γεγονός που μειώνει την ανάγκη τους για κλάμα. Οι κύριες αιτίες κλάματος παρατίθενται παρακάτω. Εάν σας είναι δύσκολο να ηρεμήσετε και παρηγορήσετε το μωρό σας, ίσως αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο, αν μη τι άλλο, για να σιγουρευτείτε ότι κάνετε ότι είναι απαραίτητο για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του.

1. Πεινάω!
Η πείνα είναι ο πιο κοινός λόγος που κλαίνε τα μωρά. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό σας, τόσο πιο συχνά παραπονιέται από την πείνα. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι οι πρώτες μέρες μετά την γέννηση τους, όταν πολλά μωρά τρώνε λιγότερο. Εάν θηλάζετε, γνωρίζετε σίγουρα ότι, το πρώτο γάλα που παράγουν οι μητρικοί μαστοί, το πρωτόγαλα, είναι λίγο και αύξηση παρατηρείται από την τρίτη ημέρα και έπειτα. Το μικρό στομάχι ενός νεογέννητου μωρού δεν μπορεί να κρατήσει πολύ γάλα, έτσι εάν το μωράκι σας κλαίει, ενδεχομένως να πεινάει, οπότε δώστε του λίγο γάλα και ίσως ηρεμήσει. Μπορεί να μην σταματήσει το κλάμα αμέσως, ωστόσο μην σταματήσετε το θηλασμό, μιας και μάλλον θα ησυχάσει σταδιακά καθώς γεμίζει το στομάχι του. Εάν το μωρό σας συνεχίσει το κλάμα και ενόσω έχει φάει, ίσως προσπαθεί να εκφράσει την επόμενη ανάγκη.

2. Δεν αισθάνομαι άνετα
Τα μωρά πολύ σωστά θα διαμαρτυρηθούν εάν τα ρουχαλάκια τους είναι πολύ σφιχτά ή εάν τα ενοχλεί μια λερωμένη πάνα. Μερικά μωρά δεν φαίνονται να τα απασχολεί ιδιαιτέρως εάν η πάνα τους είναι … γεμάτη! Αντιθέτως, αισθάνονται ζεστασιά και άνεση – άλλα μωρά ωστόσο, απαιτούν να αλλαχτούν αμέσως, ειδικά εάν η βρώμικη πάνα ενοχλεί το τρυφερό τους δέρμα. Ελέγχοντας την πάνα του ταραγμένου μωρού σας και αλλάζοντας την, μπορεί να το ηρεμήσει για αυτό αξίζει να προσπαθήσετε. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δείτε εάν η πάνα είναι σφιχτή ή να διαπιστώσετε εάν υπάρχει άλλος λόγος (ενδεχομένως στα ρούχα του μωρού) που του προκαλούν ανησυχία.

3. Θέλω ζεστασιά
Είναι γεγονός ότι σε μερικά νεογνά δεν αρέσει καθόλου η αλλαγή πάνας ή το μπάνιο – κι αυτό γιατί δεν έχουν συνηθίσει την αίσθηση του κρύου αέρα στο δέρμα τους και προτιμούν να είναι σφιχτά τυλιγμένα και ζεστά. Εάν το μωρό σας είναι έτσι, θα μάθετε σύντομα πώς να αλλάζετε πάνα γρήγορα για να ηρεμεί το μικρό σας.  Να σημειώσουμε ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές, ούτως ώστε να μην ντύνετε υπερβολικά βαριά το μωρό σας με αποτέλεσμα εκείνο να ζεσταίνεται υπερβολικά.  Ο γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεται ένα επιπλέον στρώμα ρουχισμού από ότι εσείς, για να αισθάνεται άνετο.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το σεντονάκι και μια λεπτή κουβερτούλα στην κούνια ή το καλαθάκι, παρά ένα παχύτερο παιδικό στρωματάκι, για να μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε τα στρώματα ανάλογα με την απαιτούμενη θερμοκρασία. Μπορείτε να ελέγξετε εάν το μωρό σας είναι πολύ ζεστό ή κρύο με το να αγγίξετε το στομάχι του: εάν είναι ζεστό, αφαιρέστε ένα κάλυμμα, εάν είναι κρύο, προσθέστε ένα. Μην ελέγχετε την θερμοκρασία στα χέρια ή τα πόδια του, δεδομένου ότι τα άκρα είναι φυσιολογικό να είναι ελαφρώς λιγότερο ζεστά σε σχέση με το υπόλοιπο σωματάκι του μωρού σας. Κρατήστε το δωμάτιο του μωρού σας σε μια θερμοκρασία περίπου 18 βαθμών Κελσίου (64 βαθμοί Φάρεναϊτ), και φροντίστε να βάζετε το μωράκι σας για ύπνο ανάσκελα με τα πόδια στο κάτω μέρος της κούνιας ούτως ώστε να μην μπερδευτεί κάτω από τα καλύμματα και ζεσταθεί υπερβολικά.

4. Θέλω αγκαλίτσα
Μερικά μωρά χρειάζονται την αγκαλιά της μητέρας του για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να ηρεμήσει όταν μπείτε στο δωμάτιο του ή όταν ακούσει την φωνή σας, αλλά τα μικρά μωρά χρειάζονται συχνά τη στενή φυσική επαφή για να αισθανθούν ασφάλεια. Εάν έχετε ταΐσει το μωρό σας, έχετε αλλάξει την πάνα του, και είναι ακόμα ανήσυχο, τότε θα διαπιστώσετε ότι τώρα απλώς θέλει να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Μερικοί γονείς ανησυχούν ότι “θα κακομάθουν” το μωρό τους εάν το κρατάνε πάρα πολύ στην αγκαλιά τους, αλλά αξίζει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός μωρού αυτό είναι αδύνατο. Ενώ μερικά μωρά δεν χρειάζονται υπερβολικά την φυσική επαφή, άλλα ωστόσο θέλουν να είναι σχεδόν όλη την ώρα στην αγκαλιά σας. Εάν το μωρό σας χρειάζεται πολλές αγκαλιές, δοκιμάστε ένα μάρσιπο, που σας επιτρέπει να κρατάτε το μωρό σας σφιχτά, έχοντας τα χέρια σας ελεύθερα για να κάνετε άλλα πράγματα.

5. Χρειάζομαι ξεκούραση
Είναι εύκολο να νομίσετε ότι το μωρό σας θα κοιμηθεί όποτε το χρειάζεται, οπουδήποτε είναι, έτσι απλά όπως το κάνουν τόσα πολλά μωρά. Εντούτοις, εάν είχατε μια γεμάτη ημέρα με πολλούς επισκέπτες και το μωρό σας είχε πολλή προσοχή, το να κοιμηθεί εύκολα θα είναι μάλλον δύσκολο. Τα νεογνά έχουν δυσκολία στο να συνηθίσουν τα φώτα, το θόρυβο, να αλλάζουν αγκαλιά συνεχώς και μπορεί να τα κουράσει παρά πολύ. Πολλοί γονείς έχουν διαπιστώσει ότι το μωρό τους κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως όταν έχουν επισκέψεις ή μερικές φορές ακριβώς προς το τέλος της ημέρας. Εάν δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος που είναι ανήσυχο το μωρό σας, μπορεί να σας λέει ακριβώς αυτό: “Αρκετά πέρασα σήμερα.” Εάν μπορείτε, πηγαίνετε κάπου ήρεμα και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε, ίσως κλάψει για μια στιγμή αλλά έπειτα θα κοιμηθεί.

6. Χρειάζομαι κάτι να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα
Έχετε ταΐσει το μωρό σας, έχετε ελέγξει την πάνα του, αλλά συνεχίζει ακόμα να κλαίει: αρχίζετε να ανησυχείτε μην τυχόν το μωρό σας είναι άρρωστο ή ότι πονάει. Οι νέοι γονείς βρίσκουν συχνά δύσκολο να καταλάβουν εάν το μωρό τους κλαίει επειδή είναι έτσι εκ φύσεως, καθώς χρειάζονται αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν στον έξω κόσμο ή είναι ανήσυχα επειδή κάτι δεν πάει καλά. Ένα μωρό που είναι άρρωστο κλαίει συχνά με διαφορετικό τρόπο από ότι όταν απλά θέλει τάισμα ή άλλαγμα της πάνας – μπορεί το κλάμα του να είναι πιο έντονο ή πιο δυνατό. Επίσης, για ένα μωρό που κλαίει συχνά, μια ασυνήθιστη ησυχία μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κανένας δεν ξέρει το μωρό σας τόσο καλά όσο εσείς και κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό ένστικτο. Εάν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά, τηλεφωνήστε στο παιδίατρο. Οι προσφέροντες ιατρικές υπηρεσίες θα αντιμετωπίζουν πάντοτε τις ανησυχίες σας, και θα σας καθησυχάσουν στο ότι δεν υπάρχει κάποια φυσική αιτία που κλαίει το μωρό σας. Να καλείτε πάντα το γιατρό σας εάν το μωρό σας αναπνέει με δυσκολία κατά τη διάρκεια του κλάματος, ή εάν όταν κλαίει κάνει εμετό, έχει διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

7. Χρειάζομαι κάτι αλλά δεν ξέρω τι
Μερικές φορές μπορεί να μην είστε σε θέση να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν κλαίει το μωρό σας. Πολλά νεογνά περνούν fretfulness και δεν ανακουφίζονται εύκολα. Αυτή η αναστάτωση  και οι κρίσεις κλάματος μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι αρκετές ώρες, μια σχεδόν σταθερά συνεχόμενη κατάσταση που μπορεί να είναι κολικός. Όταν ένα παιδί έχει κολικό κλαίει απαρηγόρητα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, και για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Πολλοί γονείς το βρίσκουν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν ένα μωρό που έχει κρίσεις κολικού, και αυτό μπορεί να ασκήσει τεράστια πίεση σε ολόκληρη την οικογένεια. Δεν υπάρχει καμία σίγουρη θεραπεία για τον κολικό, αλλά σπάνια διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες.  Παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι οι κρίσεις κολικού ή παροξυσμικού κλάματος  δεν προκαλούν καμία ψυχολογική ή σωματική ζημιά στο μωρό σας, και κάποια στιγμή θα του περάσει.  Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει.


ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΠΜ