20 διασκεδαστικές δραστηριότητες για το μωράκι σου
 1. Αφήστε το μωρό σας να ταΐζεται από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο εξασκείται στο να πιάνει μικρά αντικείμενα (πχ. σπόρους δημητριακών, μαγειρεμένα μπιζέλια). Επίσης τους παρέχει την εμπειρία να αντιλαμβάνονται την υφή των αντικειμένων με τα χέρια και το στόμα τους. Πολύ σύντομα θα μπορεί το μωρό σας να τρώει με τα δάχτυλά του ένα πλήρες γεύμα.
 2. Το μωρό σας θα ενδιαφέρεται να κτυπάει αντικείμενα και να προκαλεί θόρυβο. Δώστε του να κτυπάει πλαστικά τουβλάκια, κουδουνίστρες, για να τις κουνάει, ή ξύλινα κουτάλια για να τα κτυπάει μέσα σε δοχεία. Δείξτε στο μωρό σας πώς να κτυπάει μαζί διάφορα αντικείμενα.
 3. Ένα αγαπημένο χόμπι των βρεφών είναι να βάζουν και να βγάζουν αντικείμενα μέσα από δοχεία. Δώστε στο μωρό σας πλαστικά δοχεία με μεγάλες χάντρες ή κύβους. Το μωρό σας μπορεί να απολαμβάνει το να βάζει και να βγάζει τις κάλτσες μέσα από το συρτάρι που φυλάσσονται, ή να κάνει το ίδιο με την απομάκρυνση και την ανατοποθέτηση στα ράφια τους διαφόρων κουτιών συσκευασίας (από ζελέδες, κονσέρβες τόνου ή σούπας).
 4. Οι καθρέπτες είναι κάτι το συναρπαστικό σε αυτή την ηλικία. Αφήστε το μωρό σας να χτυπά ελαφρά και να πιέζει με το δάχτυλό του τον εαυτό του στο καθρέπτη. Να χαμογελάτε μαζί και να κάνετε γκριμάτσες κοιτάζοντας μέσα στον καθρέπτη.
 5. Το μωρό σας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τους δείκτες των χεριών του για να πιέζει αντικείμενα. Αφήστε το να πατάει τα πλήκτρα ενός παιδικού τηλεφώνου, ή ενός παιχνιδιού. Το μωρό σας μπορεί επίσης να θελήσει να πιέζει με το δάχτυλό του τα πρόσωπα. Καθώς το μωρό σας αγγίζει το πρόσωπό σας μπορείτε να του αναφέρετε τις ονομασίες των διαφόρων μερών του σώματος.
 6. Τοποθετήστε τα παιχνίδια επάνω σε ένα καναπέ, ή ένα στερεό τραπέζι. Για να δοθεί στο μωρό σας η δυνατότητα να εξασκηθεί στην όρθια στάση, καθώς θα παίζει με τα παιχνίδια του.
 7. Να βρείτε ένα μεγάλο κιβώτιο μέσα στο οποίο να μπορεί να μπει και να βγει το μωρό σας. Να παραμείνετε κοντά του και να του λέτε το τι κάνει κάθε φορά. (πχ. Μπράβο μπήκες μέσα. Τώρα είσαι έξω”).
 8. Να διαβάζετε στο μωρό σας παιδικά βιβλία και έγχρωμα περιοδικά και συγχρόνως να του δείχνετε και να του λέτε τι παριστάνει η κάθε εικόνα. Αφήστε το μωρό σας να αγγίζει και να χτυπά ελαφρά τις εικόνες του βιβλίου.
 9. Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια του τύπου “το κρύβω και βρες το”, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Αφήστε το μωρό σας να σας δει ότι του κρύβετε ένα αντικείμενο, κάτω από μια κουβέρτα, μια πάνα, ή ένα μαξιλάρι. Εφόσον το μωρό σας δεν ανακαλύψει που βρίσκεται το κρυμμένο αντικείμενο, καλύψτε μόνο ένα μέρος του, και βοηθήστε το να το βρει.
 10. Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια με μπάλα. Κυλίστε μια μπάλα προς το μέρος του μωρού σας, και βοηθείστε το εσείς ή ο σύντροφός σας, να κυλίσει τη μπάλα πίσω προς το μέρος σας. Είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να σας πετάξει τη μπάλα. Κατάλληλες για αυτό το παιχνίδι είναι οι μπάλες της παραλίας και οι μπάλες από μαλακό και αφρώδες υλικό (Nerf balls).
 11. Ανοίξτε ένα ραδιόφωνο ή ένα στέρεο. Κρατήστε το μωρό σας όρθιο και αφήστε το να αναπηδάει και να χορεύει. Εφόσον το μωρό σας μπορεί με λίγη υποστήριξη να σταθεί όρθιο,πιάστε τα χέρια του και χορεύετε μαζί του, σαν ζευγάρι.
 12. Να παίζετε παιχνίδια μίμησης, όπως είναι το “κρυφτό” (κούκου τα, κούκου τσα) , και  το “Τοοοόσο  Μεγάλο”. Να του δείχνετε τη χαρά σας, όταν αυτό μιμείται τις κινήσεις και τους ήχους σας. Τα μωρά ευχαριστιούνται να επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια παιχνίδια.
 13. Αφήστε το μωρό σας να παίξει με πλαστικά δοσομετρικά ποτηράκια, φλιτζανάκια, κόσκινα και σουρωτήρια, και σφουγγάρια και μπάλες που επιπλέουν μέσα στη μπανιέρα. Η ώρα του μπάνιου είναι σημαντική για τη μάθηση του μωρού σας
 14. Να παίζετε με το μωρό σας παιχνίδια που περιλαμβάνουν ρυθμικές κινήσεις του σώματος μαζί με παλαμάκια και παιδικά τραγούδια (πχ. pat-a-cake κα.) Να κάνετε μαζί του παλαμάκια ή να εναλλάσσεστε αυτή τη δραστηριότητα. Περιμένετε κάθε φορά, για να δείτε αν το μωρό σας δίνει το σήμα να επαναλάβετε το παιχνίδι. Προσπαθήστε  να παίξετε το ίδιο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τουβλάκια και κουταλάκια που θα τα χτυπάτε μαζί.
 15. Το μωρό σας  θα παίζει χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ήχους, όπως είναι το  “λα-λα”, “μα-μα”, το “ντα-ντα” κα. Αντιγράψτε τους ήχους, που κάνει το μωρό σας. Προσθέστε ένα καινούριο ήχο και προσέξτε αν το μωρό σας προσπαθεί να τον μιμηθεί. Απολαύστε τις πρώτες προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει.
 16. Κάντε ένα απλό πάζλ για το μωρό σας, τοποθετώντας κύβους και μπάλες του πινγκ-πονγκ μέσα σε φόρμα για τα κεκάκια, ή σε μια θήκη αβγών.
 17. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα άλλο απλό παιχνίδι. Να ανοίξετε μια μικρή στρόγγυλη τρύπα στο πλαστικό καπάκι ενός κουτιού του καφέ. Δώστε στο μωρό σας να ρίχνει μέσα στο κουτί ξύλινα μανταλάκια, ή μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.
 18. Να λέτε στο μωρό σας με πρόσχαρο τρόπο “καλημέρα”, “γεια” και να το χαιρετάτε κουνώντας το χέρι σας, κάθε φορά που μπαίνετε μέσα στο δωμάτιό του. Να το ενθαρρύνετε να σας μιμείται και να χαιρετάει με το ίδιο τρόπο τους άλλους. Αυτοί οι χαιρετισμοί αποτελούν τις πρώτες χειρονομίες που μαθαίνει το μωρό σας
 19. Επιτρέψτε στο μωρό σας να κάνει τις επιλογές του. Να του προσφέρετε δύο παιχνίδια ή δύο τροφές, για να δείτε ποια από τα δύο θα διαλέξει να πάρει. Να ενθαρρύνετε το μωρό σας να πλησιάσει να πιάσει ή να δείξει με το δάχτυλό του το αντικείμενο της επιλογής του. Τα μωρά έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις και αντιπάθειες.
 20. Τα καινούρια μέρη και οι νέες γνωριμίες με ανθρώπους ενώ αποτελούν καλές εμπειρίες για το μωρό σας, αυτές μπορεί να του προκαλέσουν και φόβο. Αφήστε το μωρό σας να τα παρατηρήσει και να τα ακούσει με προσοχή και να προχωρήσει και να προσαρμοστεί με τον δικό του ρυθμό. Το μωρό σας θα σας πει πότε είναι έτοιμο για καινούριες εμπειρίες.

Πηγή: https://bit.ly/2D8MIfM